moderatie | werkgeluk bevorderen

Verander de context
en mensen veranderen hun gedrag

De context is altijd tweeledig: de organisatie en de medewerker

DE ORGANISATIE

Mensen verzamelen zich rondom middelen, die bijdragen aan het bereiken van hun persoonlijke ambities. Daarna gaan ze er doelen bij verzinnen die hen verbinden” (K. Weick, 1979)

Mensen komen dus niet bij jouw instelling werken vanwege de geweldige idealen, ze willen bij jullie werken omdat de organisatie een goed werkgever is, die bijdraagt aan hun persoonlijk doel. Bij leegloop en hoog verzuim gaat er dus iets mis in de organisatie. Mensen stoppen met initiatief nemen, hun welzijn wankelt en prestaties gaan omlaag.

Als moderator breng ik de basis op orde. Ik onderzoek waar processen stagneren en leg mijn vingers rondom knopen om ze te ontwarren. Ik vermijd hierbij geen wrijving. Hierdoor ontstaat duidelijkheid, dat brengt rust en vertrouwen en dat is een vruchtbare bodem voor veranderingsprocessen. Vaak (bijna altijd) heeft het invloed op de rol van de leidinggevende(n).

Gordon Ramsy
Door dit proces zijn zowel jouw instelling als jijzelf in staat om te bloeien en vooruitgang te boeken. Ik ben bereid om elke rol op mij te nemen die past bij de behoeften, of het nu gaat om een facilitator, coach, moderator of interim-manager. Mijn primaire doel is om organisaties en mensen te versterken. Zie mij als Gordon Ramsy die liefdevol tekeer gaat in jouw keuken. Ik help jullie om de context te veranderen, zodat mensen hun gedrag veranderen. De context is altijd tweeledig: de organisatie en het individu (de medewerker).

Lees meer over de medewerker (het individu) hieronder.

Meer werkgeluk door het beter voor de ander of jezelf in te richten. Dat is waarbij ik organisaties help. Door de randvoorwaarden op orde te brengen én door met hen op de werkvloer aan de slag te gaan.

De balans tussen economische belangen en morele waarden in een organisatie is belangrijk, omdat presteren en welzijn van werknemers hand in hand gaan.
De intrinsieke motivatie van zowel werknemers als werkgever staat hierbij centraal. Dit is basale stof, maar is vaak volledig zoekgeraakt in de strijd om te overleven op de werkvloer.

Ik beloof niets wat ik niet kan waarmaken. Pas als er iets is bereikt laat ik het los. Daarom ga ik eerst in gesprek om te bespreken wat het vermeende probleem is. Ik kan pas goed adviseren, als ik precies weet wat er gebeurt op de werkvloer. Daarom ga ik naast medewerkers zitten (of staan). Zodat ik zeker weet dat mijn advies werkbaar is en en zodat leidinggevenden ze kunnen realiseren én continueren.

‘Ik troost waar het kan en ben streng waar het moet’
Zodra ik merk dat er meer veiligheid is om te praten over persoonlijke drijfveren, ontstaat er ruimte om te praten over gezamenlijke doelen en zit mijn taak erop. Managers en teamcoaches kunnen aan de slag met visieprogramma’s, veranderingen en de onder- en bovenstroom. Ze zullen succesvoller zijn, want de context is veranderd en daarmee het gedrag van de medewerkers.

Klankbord- of sparsessies

Ze kwam altijd zo vrolijk op haar werk, want wat zij doet heeft haar hart en passie. Maar tegenwoordig komt ze stil binnen, heeft kringen onder de ogen en  snauwt of zucht bij het eerste contact. Wat is er gebeurd, wat is er veranderd?

Er is niet één oorzaak voor het verdwijnen van het werkgeluk bij je medewerkers, daarom is er ook niet één oplossing. Er zijn zoveel zaken waar zij geen invloed op hebben. Maar… er zijn ook knoppen waar zij wèl aan kunt draaien. Waar zitten die?
Een hoge werkdruk, ongewenst gedrag tussen collega’s of emotionele gebeurtenissen tijdens het werk kunnen veel stress veroorzaken. Aan de andere kant kunnen steun van leidinggevenden of collega’s, ontwikkelingsmogelijkheden of de vrijheid om werk zelf in te delen ervoor zorgen dat stress afneemt. Recente cijfers van TNO laten zien dat deze ‘buffers’ kunnen voorkomen dat bijvoorbeeld een hoge werkdruk omslaat in stress.

Ontdek de knoppen waar je als werkgever aan kunt draaien met bijvoorbeeld een klankbordsessie.

De sessies bestaan uit drie facetten:
Ik start met het verkennen van de organisatie en wandel door de gehele organisatie, loop dagjes mee met medewerkers en knoop overal praatjes aan. Ik onderzoek waar het stagneert in de organisatie. Daarna kan ik inzichtelijk maken waar de stagnatie zit. Het laatste is het praktisch vertalen van alles wat we hebben ondervonden naar een haalbare oplossing. Hoe kunnen we de omgeving (context) opnieuw inrichten, zodat het werkt voor werkgever en werknemer?

Pragmatische vertaling van de organisatie problematiek:
‘de versneller’ ofwel de Kick Start
Als moderator kan ik een pragmatische vertaling maken van de problematiek  van de organisatie op de werkvloer. Deze vertaling noem ik de Kick Start (of new beginnings) en kan eventueel resulteren in een tastbaar instrument dat direct bruikbaar is voor bestuur, management en medewerkers. Het is een praktische ‘versneller’ om de organisatie weer helemaal op orde te gaan krijgen en mensen houvast te geven. In een periode van enkele weken krijgt de organisatie een zetje om weer lekker opgang te kunnen komen.

HET INDIVIDU – de medewerker

persoonlijke klankbordsessies

Werkgeluk is een mindset | Hoe is de jouwe?

Je ging altijd zo vrolijk naar je werk, want wat je doet heeft je hart en je passie. Maar tegenwoordig heb je moeite met opstaan, zie je op tegen de werkdag, kom je uitgeput thuis en kun je alleen nog maar snauwen tegen je huisgenoten. Je bent een wandelend hoofd, je vecht tegen van alles en nog wat. Wat is er gebeurd, wat is er veranderd?

Er is niet één oorzaak voor het verdwijnen van je werkgeluk, daarom is er ook niet één oplossing. Er zijn zoveel zaken waar je geen invloed op hebt. Maar… er zijn ook knoppen waar je wèl aan kunt draaien. Waar zitten die?
Dit geldt voor zowel de werkgever en de werknemer.

Een hoge werkdruk, ongewenst gedrag tussen collega’s of emotionele gebeurtenissen tijdens het werk kunnen veel stress veroorzaken. Aan de andere kant kunnen steun van je leidinggevenden of collega’s, ontwikkelingsmogelijkheden of de vrijheid om je werk zelf in te delen ervoor zorgen dat je stress afneemt. Recente cijfers van TNO laten zien dat deze ‘buffers’ kunnen voorkomen dat bijvoorbeeld een hoge werkdruk omslaat in stress.*

Ontdek de knoppen waar je aan kunt draaien tijdens klankbordsessies.

Mijn methode bestaat uit drie facetten: lichaamsgerichte oefeningen, onderzoeken intrinsieke motivatie en concretiseren. Het laatste is het praktisch vertalen ervan naar jouw werkplek. Samen gaan we je werk opnieuw inrichten, zodat het past bij jou.

Vanuit inzicht in je stress- én veerkrachtbronnen en door kleine oefeningen/aanpassingen in de praktijk wordt je bewustzijn vergroot en bekwaam je jezelf in het stellen van je grenzen en te doen wat goed is voor jou, zonder je omgeving en jezelf teleur te stellen.

In gesprek met Frouke, HR professional.
Uiteraard is Koekeloere erbij.

“Als professional ga je beter functioneren als je haar hebt gesproken. Als mens trouwens ook, want haar woorden werken door in alles wat je doet.”

“Henrike is eerlijk, doortastend en intuïtief weet zij precies wat je nodig hebt.”

“Zij weet elk noodzakelijk praktisch en innerlijk proces inzichtelijk te maken.”

sparringpartner voor ondernemers en zelfstandigen

#succesvolgelukkig | #mindfulzakendoen

Als ondernemer of professional kan je een extra klankbord wel eens gebruiken, wat steun in het proces, een luisterend oor of concreet advies.
Bijvoorbeeld als je jouw idee verder wil uitrollen of een verandering wil doorvoeren. Of wil je de bedrijfsvoering overdoen aan een werknemer misschien wel je kind? Wil je als ervaren specialist als zelfstandige aan de slag? Misschien wil je gewoon een keer je bedrijfsdoelen toetsen of de haalbaarheid van je droom? Of je loopt over, iedereen zet zijn aap op jouw schoot, of er is iets waar je steeds tegenaan loopt, je zit met vragen, je komt er niet toe of het schiet maar niet op?

Dan helpt wat extra ruggenspraak je verder. Of het nu gaat om grote of kleine dingen, met een kwart eeuw ondernemerservaring en mijn feilloze intuïtie in het aanvoelen wat er nodig is om jou succesvol gelukkig te maken in je werk, kan ik je helpen. Ik richt me op jouw diepere persoonlijkheidslagen enerzijds en strategische doelen anderzijds.

Je zoekt geen (relatief jonge) ’template businesscoach’
Je kan duidelijke woorden aan (en hebt humor)
Je wilt je committeren aan een INTUÏTIEVE VORM van sparren om CONCRETE STAPPEN te gaan maken

Als je alles kunt
 aanvinken, is de kans groot dat wij goed klikken. 

WAT KRIJG JE?

1 TOT 8 SPARSESSIES 
24/7 BEREIKBARE SPARRINGPARTNER

Wij gaan sparren

In een paar gesprekken gaan we samen onderzoeken wat de vraag of het probleem nu precies is en hoe we dit kunnen oplossen. Ik maak het noodzakelijke proces voor je inzichtelijk. Samen bepalen we welke acties jou verder brengen en we doen het mindful: ik leg alles langs de lat van jouw drijfveer en energie en bewaak het hele proces. Een gemiddeld traject duurt maximaal 3 maanden.

Ik ben jouw persoonlijk sparring partner. Bij de één fungeer ik als kickstarter (geef ik dat vonkje waardoor jij kan starten), bij de ander als motivator (zodat je volhoudt) en bij een derde ben ik mentor en begeleid in te maken keuzes van idee naar realisatie. Het gaat om jou: jouw optimaal functioneren en jouw business.

Wat voeg ik toe?
Ik zet jouw persoonlijk talent, expertise en positieve toegevoegde waarde aan de wereld centraal: jouw diepste motivatie wordt onderzocht waardoor helder wordt wat je verbindt met je werk en relaties. Je zult zien dat dit vleugels geeft en onvermoede krachten.

Zin om aan de slag te gaan? Neem gerust contact op.

Sparren met: Linda Beentjes (l) en Harriet van den Nieuwenboer (r)

Ben jij artiest of werkzaam in de cultuur en evenementenbranch? 
De manier waarop de huidige culturele sector is georganiseerd vraagt veel van theatermakers, acteurs, muzikanten. Anders dan in de sport is er weinig steun voor talent en dien je je broek zelf op te houden. Omdat je tijd opgaat aan spelen en maken is ondernemen iets wat je er dus bij moet doen, en dat valt niet mee. Zeker niet als ondernemen je niet in het bloed zit. De meeste mensen (en dus ook creatieve talenten) zijn ondernemend, maar geen ondernemer. Het is dan ook niet te overzien wat je moet doen om met je kunst echt geld te verdienen. Ik kan je helpen hier meer grip op te krijgen.

Je mag gebruik maken van mijn 25 jaar ervaring en relaties in het culturele landschap. Spreekt dit je aan en wil je meer weten? Maak vrijblijvend een kennismakingsafspraak door mij eenvoudig te bellen. Let wel: ik werk niet meer als impresario of producent , ik deel tegen vergoeding kennis en relaties zodat je zelf aan de slag kunt om bijvoorbeeld een tournee te plannen.

Lees meer…

Hier wat eerste tips:
– Shotjes optimisme over persoonlijke ontwikkeling.
– Shotjes optimisme over strategische ontwikkeling.