ZANDKUNST

Zo is er niets, zo is er iets, zo is er weer niets.

Toch voel je dat er iets wás.

Je bent veranderd.

Altijd ben ik al gefascineerd geweest door vergankelijke kunst, zoals podiumkunsten. Zandkunst is magisch door de vergankelijkheid ervan.

Sinds 2020 dringt het thema ‘vergankelijkheid’ zich aan mij op. Misschien ingegeven door verlies en de voelbare klimaatveranderingen waar we als mens debet aan zijn. Het écht voelen dat je onderdeel bent van het grotere geheel -the universe- maakt ons mensenleven zo onbelangrijk. Dat werkt bevrijdend voor mij. Die bevrijding duid ik in mijn zandkunst. We zijn er maar even, dus laten we dan vooral schoonheid achterlaten en ons niet zo belangrijk maken door onze rommel opruimen.

Mijn werk kenmerkt zich door het gebruik van figuren, abstracte vormen en kleur. De figuren zijn de mens met zijn spullen (rommel) en de natuur waarin hij/zij leeft. Vormen gebruik ik om een beweging of gedachte te duiden en kleur zet ik in omdat we ons geluk moeten blijven zien. Kleur staat voor optimisme. Letters of tekst zet ik in als onderdeel van de vorm, waardoor er een poëtisch beeld ontstaat.

Bekijk hiernaast de filmpjes om een indruk te krijgen van live shows van maatwerkopdrachten.

Beeldverhalen, schilderijen, films en raamkunstwerken

Met SHOWS van 10-15 minuten voer ik tekeningen live uit op locatie, dat is zandtoveren. Ik verbeeld het verhaal van de organisatie of jouw persoonlijke verhaal in een show van 10 of 15 minuten met ‘levend’ zand. Ook kan ik een speech live illustreren. Ik strooi, teken en veeg weg. Ik mix stijlen en beeldtechnieken en verwerk graag kleur in de tekeningen. Dat doe ik met knipsels en licht. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het verhaal door de muziek voortgestuwd wordt, dit vergroot de beleving en de zeggingskracht van de boodschap in het beeldverhaal. I love it!

Een betoverende samenkomst van zandkunst en melodieën ontstaat als ik speel met Mariel van den Bos, de virtuoze eerste fluitist van het Metropoolorkest. Het brengt magie tijdens evenementen en mensen genieten van een unieke en meeslepende ervaring. Laat mij verhalen tot leven brengen terwijl Mariel zielen beroert met haar betoverende fluitspel. Ontdek de kunst van zandtoveren en laat jouw publiek zich verwonderen.

FILMS komen ook meestal voort uit een maatwerkverhaal. Voorbeelden van mijn films hiervan tref je aan op de website: dezandtekenaar.nl. Voor mijn eigen werk experimenteer ik momenteel met het mixen van technieken, een voorbeeld waar ik aan heb mogen meewerken is een werk van kunstenaar Stijn van der Loo.

SCHILDERIJEN komen tot nu toe nog allemaal voort uit maatwerkshows, die ik maak in opdracht. Ik werk een tekening tot in de details uit, iets waar geen tijd voor is in een live show en laat deze drukken of printen op het materiaal van iemands keuze, denk aan hout, glas, papier, canvas of staal.

RAAMKUNSTWERKEN Momenteel onderzoek ik de mogelijkheid om een tekening op glas te branden dat in het kozijn wordt gezet of gehangen voor de ramen. Weerelementen en zonlicht spelen met de zandtekening. Het contrast in het beeld varieert door het gebruik van verschillende zandlagen, waar de zon steeds weer een ander licht opwerpt. In deze vorm is de zandkunst niet binnen enkele minuten weer verdwenen, het blijft ‘even hangen’ totdat het uiteindelijk een keer breekt (al is het pas over 200 jaar) en vergaat het om weer tot zand of wordt het omgesmolten voor hergebruik. Op dit moment experimenteer ik met zaden en de mogelijkheden die glas biedt, denk aan mobiles, tegels en raamkunst.

Ik ben 23 jaar lang theaterproducent geweest en maak nog steeds met veel plezier maatwerk-theater voor het bedrijfsleven, de zorgsector en het onderwijs bij 2BEmoved BV.

Meer weten over zandtekenen? Ga naar dezandtekenaar.nl
Daar vind je alles over maatwerk, zandschilderen en zandtovenaars.

MOTIVATIONAL SPEAKER | SPREKER | ZANDSPREEKSTER

Ondernemer puur sang
Ruim 20 jaar was ik theaterproducent. In deze twee decennia waren er veel ups en downs en wist ik elke keer weer het hoofd boven water te houden.
Ik verkocht mijn bedrijf in 2019 en startte een nieuw leven. Van ambitieuze ondernemer met personeel en medewerkers werkte ik solistisch en ontwikkelde mij als schrijver, zandkunstenaar en facilitator.

Hoe doet ik dat en waarom lukt mij dit wel en anderen niet?
Ben ik een supervrouw of heb ik gewoon mazzel gehad?
Nou… geen van beiden!

Hoewel het alweer lang geleden is dat ik daadwerkelijk mijn doctoraal Letteren behaalde, zijn het toch de 25 jaar ondernemen die mij meester maken in het beheersen van crisis en mij leerden deze om te buigen naar succes. Door deze ervaring voel ik mij soms drs Crisimanagement en deze kennis deel ik graag als handige tricks en zet deelnemers aan om in actie te komen. 

Blik op (innerlijke) processen
Mijn verhaal zet aan om zelf na te denken over waar jij en je medewerkers in de organisatie staan en heen zouden willen. Een unieke manier van stilstaan bij een vergankelijke werkelijkheid, om vervolgens met 1 veeg in het zand een compleet nieuwe kijk te schetsen op die werkelijkheid. Afhankelijk van het thema gebruikt ik enkele anekdotes uit mijn eigen bedrijf om medewerkers mee te nemen in de situatie. Zo laat ik bijvoorbeeld zien dat falen, veranderen of je droom realiseren vooral tijd kost en lang pijn kan doen. Ik leg uit waarom dat kansen biedt.

Visuele communicatie
Mijn verhaal illustreer ik met 2 of 3 zandtekeningen. Sommigen noemen mij daarom gekscherend: de zandspreker! Waarom kies ik voor zand en neem ik niet gewoon een mooie foto of powerpoint?

– Zand schuurt
– Zand is vergankelijk, zoals altijd alles ook weer voorbij gaat
– Het maakproces is zichtbaar in al zijn imperfectie

 

Woord en beeld
De lezing is een aanzet voor medewerkers om in beweging te komen, om anders naar de situatie te kijken, omdenken dus. Ik leg uit wat maakt dat iets mislukt of lukt. Het doel hiervan is mensen te prikkelen naar zichzelf te kijken en nieuwe mogelijkheden te laten zien. Door deze andere wegen zichtbaar te maken wordt er een positieve boost gegeven. Een zetje in de goede richting voor die verandering in jou of jouw bedrijf doet ik heel graag.

De volgende onderwerpen komen aan bod. In overleg wordt bepaald welke insteek het beste gaat werken:

– VAN DENKEN NAAR DOEN
– VERANDERKRACHT?
– GOED ZAKEN DOEN IS DELEN
– SUCCES KOMT VAN BINNENUIT
– HET GROTE NIKS