023 531 55 78 info@henriekfabriek.nl

Zandkunst

Beeldverhalen, schilderijen, films en raamkunstwerken

Altijd ben ik al gefascineerd geweest door vergankelijke kunst, zoals podiumkunsten.

Zo is er niets, zo is er iets, zo is er weer niets. Toch voel je dat er iets wás. Je bent verandert.

 

 

Sinds 2020 ben gefascineerd door vergankelijkheid van het (menselijke) leven. Ingegeven door verlies en de voelbare klimaatveranderingen waar we als mens debet aan zijn. Het écht voelen dat je onderdeel bent van het grotere geheel -the universe- maakt ons mensenleven zo onbelangrijk. Dat werkt bevrijdend voor mij. Die bevrijding duid ik in mijn zandkunst. We zijn er maar even, dus laten we dan vooral schoonheid achterlaten en rommel opruimen.

Mijn werk kenmerkt zich door het gebruik van figuren, abstracte vormen en kleur. De figuren zijn de mens met zijn spullen (rommel) en de natuur waarin hij/zij leeft. Vormen gebruik ik om een beweging of gedachte te duiden en kleur zet ik in omdat we ons geluk moeten blijven zien. Kleur staat voor optimisme.
Hoewel ik ook schrijver ben gebruik ik enkel letters of tekst in zandschilderijen als onderdeel van de vorm, waardoor er een poëtisch beeld ontstaat.

Raamkunstwerken zijn mijn favoriet. Glas is gemaakt van zand, ik teken erop met zand! Vervolgens wordt de tekening in het glas gebrand en hang je dit voor de ramen of zet je het in het kozijn. Weerelementen en zonlicht spelen met de zandtekening. Het contrast in het beeld varieert door het gebruik van verschillende zandlagen, waar de zon steeds weer een ander licht opwerpt. In deze vorm blijft mijn fascinatie voor vergankelijkheid het meest behouden doordat glas uiteindelijk een keer breekt (al is het pas over 200 jaar, wat niets is als je kijkt de leeftijd van de aarde) en vergaat om weer zand te worden, of wordt omgesmolten voor hergebruik. Op dit moment werk ik aan een aantal eigen werken.

Met maatwerkshows verbeeld ik verhalen van mensen en instellingen in een show van 15 minuten met ‘levend’ zand. Ik strooi, teken en veeg weg.
Ik mix stijlen en beeldtechnieken en verwerk graag kleur in de tekeningen. Dat doe ik met knipsels en licht. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het verhaal door de muziek voortgestuwd wordt, dit vergroot de beleving en de zeggingskracht van de boodschap in het beeldverhaal. I love it!

Schilderijen komen voort uit een maatwerkshow, ik maak ze tot nu toe alleen in opdracht. Ik werk een tekening tot in de details uit, iets waar ik geen tijd voor hem in een live show en laat deze printen op het materiaal van iemands keuze, denk aan hout, glas, papier, canvas of staal.

Films komen ook meestal voort uit een maatwerkverhaal. Vele voorbeelden van mijn films hiervan tref je aan op de website: dezandtekenaar.nl.

Voor mijn eigen werk zou ik het liefst helemaal los gaan in het mixen van technieken. Ik ben hierin nog mijzelf aan het ontwikkelen, een voorbeeld waar ik aan heb mogen meewerken en een voorbeeld van een kunstenaar waar ik mij aan laaf is Stijn van der Loo.
Samen maakten we dit filmpje (in opdracht), een mooi voorbeeld van wat ik zou willen maken.

Ik ben 23 jaar lang theaterproducent geweest en maak nog steeds met veel plezier
maatwerk-theater voor het bedrijfsleven, de zorgsector en het onderwijs bij 2BEmoved BV.

Meer weten over zandtekenen? Ga naar dezandtekenaar.nl
Daar vind je alles over maatwerk, zandschilderen en zandtovenaars.