023 531 55 78 info@henriekfabriek.nl

ZANDKUNST

Beeldverhalen, schilderijen, films en raamkunstwerken

Altijd ben ik al gefascineerd geweest door vergankelijke kunst, zoals podiumkunsten.
 Zandkunst is magisch door de vergankelijkheid ervan.

Zo is er niets, zo is er iets, zo is er weer niets. Toch voel je dat er iets wás. Je bent veranderd.

 

Zandtekenen – zandtoveren – zandschilderen

Sinds 2020 dringt het thema ‘vergankelijkheid’ zich aan mij op. Misschien ingegeven door verlies en de voelbare klimaatveranderingen waar we als mens debet aan zijn. Het écht voelen dat je onderdeel bent van het grotere geheel -the universe- maakt ons mensenleven zo onbelangrijk. Dat werkt bevrijdend voor mij. Die bevrijding duid ik in mijn zandkunst. We zijn er maar even, dus laten we dan vooral schoonheid achterlaten en rommel opruimen.

Mijn werk kenmerkt zich door het gebruik van figuren, abstracte vormen en kleur. De figuren zijn de mens met zijn spullen (rommel) en de natuur waarin hij/zij leeft. Vormen gebruik ik om een beweging of gedachte te duiden en kleur zet ik in omdat we ons geluk moeten blijven zien. Kleur staat voor optimisme. Letters of tekst zet ik in als onderdeel van de vorm, waardoor er een poëtisch beeld ontstaat.

Raamkunstwerken Glas is gemaakt van zand, ik teken erop met zand! Vervolgens wordt de tekening in een ruit of paneel gebrand, dat in het kozijn wordt gezet of gehangen voor de ramen. Weerelementen en zonlicht spelen met de zandtekening. Het contrast in het beeld varieert door het gebruik van verschillende zandlagen, waar de zon steeds weer een ander licht opwerpt. In deze vorm is de zandkunst niet binnen enkele minuten weer verdwenen, het blijft ‘even hangen’ totdat het uiteindelijk een keer breekt (al is het pas over 200 jaar) en vergaat het om weer tot zand of wordt het omgesmolten voor hergebruik. Op dit moment experimenteer ik met de mogelijkheden die glas biedt, denk aan mobiles, tegels, kubussen.

Met maatwerkshows verbeeld ik verhalen van mensen en instellingen in een show van 15 minuten met ‘levend’ zand. Ik strooi, teken en veeg weg. Ik mix stijlen en beeldtechnieken en verwerk graag kleur in de tekeningen. Dat doe ik met knipsels en licht. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het verhaal door de muziek voortgestuwd wordt, dit vergroot de beleving en de zeggingskracht van de boodschap in het beeldverhaal. I love it!

Schilderijen komen tot nu toe nog allemaal voort uit maatwerkshows, die ik maak in opdracht. Ik werk een tekening tot in de details uit, iets waar geen tijd voor is in een live show en laat deze drukken of printen op het materiaal van iemands keuze, denk aan hout, glas, papier, canvas of staal.

Films komen ook meestal voort uit een maatwerkverhaal. Vele voorbeelden van mijn films hiervan tref je aan op de website: dezandtekenaar.nl. Voor mijn eigen werk experimenteer ik momenteel met het mixen van technieken, een voorbeeld waar ik aan heb mogen meewerken is een werk van kunstenaar Stijn van der LooSamen maakten we dit filmpje (in opdracht).

Ik ben 23 jaar lang theaterproducent geweest en maak nog steeds met veel plezier
maatwerk-theater voor het bedrijfsleven, de zorgsector en het onderwijs bij 2BEmoved BV.

Meer weten over zandtekenen? Ga naar dezandtekenaar.nl
Daar vind je alles over maatwerk, zandschilderen en zandtovenaars.